Blog

Kus

Dorduncu odun projem kus yuvasi. Bu yaptigim en karmasik is oldu sanirim.

Once kus yuvasinin bir planini cikardim. Sonrasinda on ve yan duvarlari icin dikdortgen seklinde tahtalari kestim. Yan taraflar kolay fakat on ve arka tarafin birbiriyle ayni olmasi lazim ki catiyi koyarken yamuk yilik olmasin ya da catiyla yuva arasinda bosluk kalmasin. Bunun icin on ve arka icin kesilen tahtalari birbirine bantladim, ucgen olarak kesilecek kismi bir tahta uzerinde cizdim ve bantlari cikarmadan, iki tahtayi birden band saw’da kestim. Bu tahtalarin mumkun oldugu kadar ayni olmasini sagliyor ama tahtanin egimi vs. hafif bir yamukluga sebep olabiliyor. Tam olarak ayni olduklarindan emin olmak icin, yine tahtalar birbirine bantliyken zimpara makinesiyle fazla kisimlari aldim.

On tarafi 1 inch yaricapli ucla deldikten sonra 4 tahtayi birbirine caktim. Burada kompresorlu nailgun gercekten cok yardimci oluyor. Normal cekicle cakmayi denedim ama civi illa biraz egimli giriyor. 4 duvari olusturduktan sonra, tabana tam denk gelecek sekilde bir tahtayi daha keserek tabana, yine nailgun’la caktim.

Cati icinse cok da kalin olmayan parcalar buldum. Router kullandigim tek parca cati oldu, diger herhangi bir parcada router kullanmadim.

Genel olarak bu kadar olsa da birkac detay saymak gerekirse

  1. Yuvanin arka tarafina kucuk hava delikleri actim. Deliklerin capi on taraftaki ince sopanin capiyla ayni.
  2. Yan taraflardan birini 4 civiyle, digerini 2 civiyle caktim. 2 civiyle cakilan taraf uste dogru acilan bir kapi gibi oldu. Onu da kapali tutabilmek icin kapinin yan tarafina baska bir civi caktim. Boylece gerektiginde yuvanin icini temizlemek daha rahat olacak.
  3. Tabanin bir kosesini hafifce kestim. Bu da yuvanin icine su gelirse kolayca akip gitmesini saglayacak.
  4. Catiyi boyamadim fakat cok az yagladim. Ogrendigimiz kadariyla yag odunun bozulmasi engelliyor (ya da geciktiriyor).

Bu sene evin onune yuva yapan robin’ler bize yeterince gerilim yasatti (yavrular yuvadan dustu). Bu sene geldiklerinde evleri hazir :)

Kus