Woodworking kursundaki ikinci projede istedigimiz bir patterni kesip bir sus esyasi yaptik. Ilkinden farkli olarak bunda scroll saw kullandik ve sonrasinda odunu cilaladik.
Bunun yapimi da ilkine benzer; sekli ciz, odunu kes ama detaylar daha fazla oldugu icin kesim sekli de degisiyor. Sekli cizdikten sonra kullanilmayacak alanlari (dikdortgenin koselerini yani) band saw ile temizledim. Herhangi bir “kaba” testere ise yarayabilir burada, asil amac detaylarin oldugu kisimlara yaklasmak (Eger tahta buyukse band saw kullanmak biraz uzun suruyor ama yine de tahta table saw kullanmayi gerektirecek kadar buyuk olmadigindan onunla ugrasmaktansa band saw kullanmayi tercih ettim).
Band saw ile seklin disini temizledikten sonra, seklin cizgilerine dik olarak duz kesikler (relief cut) attim. Bu kesikler scroll saw ile calisirken isi epey kolaylastiriyor. Dikkat edilecek tek bir husus var, o da kesigi seklin cizgilerine ne cok uzak, ne de cizgiyi asacak sekilde atmak. Aksi takdirde zimparalamak biraz uzun surebiliyor.
Relief cut’lari tamamlanan sekli tamamen cikarmak icin scroll saw kullandim. Her ne kadar dikkat etsek de kenarlarda duzgun olmayan kisimlar olabileceginden, scroll saw’la isim bitince bir zimpara kagidiyla sekli duzelttim. Genis kisimlari zimparalamak kolay, tavugun kafasi gibi daha detayli yerleri zimparalayabilmek icin zimpara kagidini bir kalemin etrafina sardim, ince bir file (Turkcesi “ege"ymis) da kullanilabilir.
Sekil tamamen ciktiktan sonra kenarlari router’dan gecirdim. Router detay kisimlarda biraz ugrastirdi. Ugrasirken de oralari kararttim, tekrar zimparalamak gerekti.
Alt kisim icin, kac inch oldugunu hatirlayamadigim bir ucla baska bir tahtayi deldim, router’dan gecirip zimparaladim. Ortasina da en alta kadar 3/8 lik ucla bir delik actim.
Sekiller cikinca koyu cila surup biraz beklettim. Kuruyunca da parcalari birlestirdim.
Not: Bu arada bu aletlerin cogunu ilk kez burada duydugumdan Turkcelerini bilmiyorum, acikcasi bakmaya da usendigimden biraz tarzanca oluyor, neyse artik :)